Taitoverkkotoiminta rakentuu elinkeinolähtöisistä tarpeista ja yhdessä tekemisestä 

Resurssiviisas taitoverkko -hankkeen tavoitteena on vahvistaa arktista liiketoimintaa ja yrittäjyyttä oppilaitosyhteistyön kautta, hyödyntäen perinteistä elinkeinolähtöistä osaamista uuden teknologian ja innovaatioiden kehittämisessä. Saamelaisalueen koulutuskeskus ja Lapin yliopiston teollinen muotoilu tekevät tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa, keskittyen erityisesti talvikalastuksen ja mobiilitekniikkareen kehittämiseen. Hankkeen kautta luodaan resurssiviisas taitoverkko, joka tukee yritysten kasvua ja kehitystä muuttuvissa toimintaympäristöissä hyödyntämällä oppilaitosten ydinosaamista. 

Hankkeessa yhdistyvät perinteinen osaaminen ja moderni muotoilu arktisessa ympäristössä, jossa syntyy uusia innovaatioita käytännön kokeilujen kautta. Prototyypit ja teknologiat testataan aidossa ympäristössä, mikä varmistaa perinteisten elinkeinojen säilymisen ja kehittymisen tulevaisuudessa. Hankkeen kautta syntyy vahva verkosto, joka tukee oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä, tarjoten samalla arvokkaita oppimismahdollisuuksia. 

Keväällä 2024 toteutetun tutkimusretken aikana Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijat ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen asiantuntijat testasivat kehittämiään prototyyppejä talviverkkokalastuksen tueksi Pöyrisjärven erämaassa. Tämä kokemus yhdisti perinteisen tiedon ja modernin muotoilun, tarjoten uusia näkökulmia perinteisten elinkeinojen kehittämiseen. 

Yhteistyö vahvistaa Lapin yliopiston ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen välistä suhdetta ja tuo yhteen perinteiset toimialat ja muotoilun. Hankkeessa jaettu tieto ja taito voivat synnyttää uusia innovaatioita ja tarjoavat arvokkaita oppimismahdollisuuksia arktisten suunnitteluolosuhteiden parissa. 

Lue osallistujakokemuksia Lapin yliopiston blogista: 

Kertomuksissa kuvaillaan Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijoiden ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen (SAKK) asiantuntijoiden yhteistä tutkimusretkeä Pöyrisjärven erämaahan keväällä 2024. Retken aikana opiskelijat testasivat kehittämiään prototyyppejä talviverkkokalastuksen tueksi ja oppivat yhteistyön voiman haastavissa arktisissa olosuhteissa. Tämä kokemus yhdisti perinteisen tiedon ja modernin muotoilun, ja jätti pysyvän jäljen osallistujien mieleen, tarjoten samalla uusia näkökulmia perinteisten elinkeinojen säilyttämiseen ja kehittämiseen.  

On kalareissuja ja on elämää muuttavia kalareissuja, osa 1/3 (lapinyliopisto.blogspot.com)

Uittolautta vieköön, osa 2/3 (lapinyliopisto.blogspot.com)

Erämaan taikaa, osa 3/3 (lapinyliopisto.blogspot.com)